Kurdowie, Kurdystan, kurdyjskie centrum informacji kurd pl

Forum FAQForum FAQ  SearchSearch   UsergroupsUsergroups  PreferencesPreferences 
 Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Watched TopicsWatched Topics  Watched ForumsWatched Forums 

Karta rezydenta w UK dla Kurda
Post new topic Reply to topic
« View previous topic - View next topic »  
Author Message
IwonucciaOffline
Status: Offline
Post   Posted:Mar 10, 2010 - 01:03 AM Post subject: Post subject: Karta rezydenta w UK dla Kurda Reply with quote

Witam,
Mam pytanie. A mianowicie,jestesmy w zwiazku partnerskim z moim chlopakiem - kurdem prawie od 4 lat.Pochodzi z kurdystanu Irackiego. Mamy synka. W 2008 roku w czerwcu zlozylismy wniosek wraz z wszystkimi dokumentami do Home Office o karty rezyzenta dla calej naszej rodziny. Dla mojego chlopaka bylaby to pierwsza karta,tzn.na ta chwile nie ma nic. Po jakichs 2 tygodniach od zlozenia wniosku, przyszla informacja z HO, iz wniosek nasz zostanie rozpatrzony wciagu 6 miesiecy,czyli wypadaloby gdzies na grudzien 2008. W tym roku tj, 2010 w czerwcu minal juz 2 lata a tu decyzji zadnej nie ma. W zeszlym roku tylko w marcu, HO poprosil mnie o przeslanie payslipow,ze pracyje i ze niby moj chlopak jest na moim utrzynaniu. Nasza pani adwokat,dostalismy ja za darmo z urzedu, kilkakrotnie wysylala do HO pisma przypominajace,iz termin wydania decyzji juz dawno uplynal,jednak HO wogole na te pisma nie odpowiada. Czy ktos z Was mial podobny przypadek???Zalezy nam na szybkeij decyzji z HO, bowiem chcielibysmy pojechac do Poski, wziac tam slub, a w takim przypadku moj chlopak nie moze stad sie nigdzie ruszyc. Prosze o jakiekolwiek informacje, badz namiary jakiegos skutecznego prawnika. Bo zastanawia mnie dlaczego HO pisze,ze decyzja bedzie w ciagu 6 miesiecy, a przeciez w czerwcu w tym roku minie juz 2 lata!!!!
Prosze o wszelkie informacje i pomoc.Moze ktos mial podobny przypadek. Ile wogole czeka sie na tego rezydenta.
Prosze o wszelkie informacje

Pozdrawiam wszystkich
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:Mar 15, 2010 - 08:26 PM Post subject: Reply with quote

Iwona, my mamy identyczna sytuacje. 2 lata temu zlozylismy wniosek o karte rezydenta dla mojego meza i do tej pory cisza. Adwokat ponagla HO, ale odpowiedzi brak. Rece opadaja...

IwonucciaOffline
Post   Posted:Mar 16, 2010 - 06:36 PM Post subject: Reply with quote

No wlasnie,mnie tez juz rece opadaja, nie wiem co mam robic.Nasz adwokat tez wyslal juz chyba ze sto ponaglen i nic. A najsmieszniejsze jest to,ze w odpowiedzi na nasz wniosek,ten wyslany prawie dwa lata temu, HO odpowiedzial,ze czas oczekiwania wynosi do 6 miesiecy!!!
Dlaczego te durnie nie podadza przynajmiej przyblizonego czasu oczekiwania.A ja sie tam dzwoni, to oczywiscie nikt nic nie wie.Jak mialabys jakis pomysl jak to przyspieszyc daj znac jak mozesz.

Pozrawiam

Ps A tak apropos,jesli moge spytac,gdzie braliscie slub?? W anglii??Z ktorej czesci Kurdystanu pochodzi Twoj maz???
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:Mar 16, 2010 - 08:34 PM Post subject: Reply with quote

Moj maz pochodzi z irackiej czesci Kurdystanu, z Kirkuku. Chcielismy i nadal chcemy wziac slub cywilny, jednak ze wzgledu na brak paszportu jest to na razie niemozliwe. My wzielismy slub muzulmanski tutaj w UK, jednak w swietle prawa nie jestesmy malzenstwem. Kilka miesiecy temu zlozylismy tez wniosek o COA, czyli o pozwolenie na zawarcie malzenstwa w USC, ale podobnie jak w przypadku karty rezydenta- cisza...
Nasz adwokat napisal do HO ostatnio, ze zada, zeby sie okreslili, co z nasza aplikacja, a nie czestowali nas standardowymi formulkami typu, ze postepowanie jest w toku i tak jak piszesz, idiotyczne jest to, ze podaja ze na odpowiedz czeka sie tyle i tyle, a wcale sie tego nie trzymaja.

IwonucciaOffline
Post   Posted:Mar 17, 2010 - 05:05 PM Post subject: Reply with quote

No my nie mamy slubu muzulmanskiego i nigdy go nie zawrzemy,bo ja nigdy nie zaakceptuje ich religgi. Jestem europejka, i jestem zdania,ze to oni powinni sie do nas dostosowac a nie my do nich. Tu jest Europa, wiec skoro tutaj przyjechali to dlaczego oni nie dostosuja sie do nas. Ale to tylko moje zdanie na ten temat. My chodzimy do katolickiego kosciola, i praktukujemy katolickie zwyczaje. Nasz synek nie zostal obrzezany,uwazam to za poganski i prostacki zwyczaj. Moj chlopak w pelni chce byc eurpoejczykiem,co mnie bardzo cieszy, inaczej dawno bys my sie rozstali. Zreszta na poczatku zwiazku wszystko ustalilismy i na razie moj chlopak wszystlkich przyzeczen dotrzymuje. Ale to jest tylko moje zdanie, wiec zbytnio sie tym nie przejmuj.
Apropos slubu w USC,moj chlopak posiada swoj Iracki paszport. Ale ja nie dzwonilam do naszej ambasady i nie pytalam, czy moze ,,na nim,, zawrzec zwiazek malzenski. Zreszta to i tak nic nie da,karty rezydenta to nie przyspieszy. Jak mozesz,to daj znac jak HO odpisze waszemu adwokatowi ile macie jeszcze czekac. Nasz adwokat tez napisal,ale odwzwu ,,0,,

Pozdrawiam
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:Mar 17, 2010 - 07:53 PM Post subject: Reply with quote

Zawarcie slubu w meczecie nie oznacza przeciez, ze musisz przejsc na islam Exclamation Ja nie konwertowalam i nie zamierzam tego robic. My tez zyjemy wedlug norm europejskich, moj maz jest bardzo liberalnym czlowiekiem i nie mamy zadnych problemow na tle kulturowym czy religijnym. Jesli chodzi o swieta, to normalnie obchodzimy swieta bozego narodzenia, a takze muzulmanskie- ale w sensie spotkania z naszymi muzulmanskimi znajomymi i wspolnego wielkiego obzarstwa przez tych kilka swiatecznych dni, bo jesli chodzi o przestrzeganie wszystkich zasad islamu, to moja druga polowka nalezy do tych niepraktykujacych- nie modli sie ani nie posci, chociaz gdyby to robil, to nie mialabym nic przeciwko, bo w koncu powinnismy wzajemnie szanowac nasza odmiennosc i wyznanie kazdego z nas. Troche dziwnie, ze tak ostro podchodzisz do tego tematu, islam wcale nie jest zla religia, wydaje mi sie, ze po prostu nie staralas sie jej poznac. Jesli ja bede miala synka, to obrzezam go, ze wzgledow higienicznych, bo majac obrzezanego faceta widze w tym same plusy Very Happy

Co do papierow to dam Ci znac, jesli cos sie zmieni, ale szczerze mowiac juz przestalam czekac- bedziemy robic, co w naszej mocy, by sie udalo, ale wszystko jest w rekach opatrznosci- co bedzie to bedzie.

IwonucciaOffline
Post   Posted:May 08, 2010 - 01:17 AM Post subject: Reply with quote

Witam,
Od ostatniego mojego postu minelo juz troche czasu. Przepraszam,ze tak ostro skrytykowalam cie za ten slub w meczecie. Ja nie lubie tej religii i nigdy jej nie polubie. Ale tym sie nie przejmuj, to sa moje osobiste odczucia. Odzywam sie ponownie,zeby zapytac,czy u was cos sie zmienilo w sprawie rezydenta tzn,czy dostal twoj maz ta nieszczesna karte. Bo u nas cisza. A najgorsze jest to,iz nasz prawnik wysyla co 3 miesice,od 2 lat, pisma ponaglajace a tu nic. I wiesz co sie okazalo???Jak ostatnio dzwonilismy, to sie okazalo,ze w systemie nie ma zadnego z pism wyslanych przez naszego prawnika przez te 2 lata!!!!!!!!To jest skandal!!!Nie dosc ze nie odpisuja to jeszcze glubia dokumenty!!!Tam chyba nie pracuja powazni ludzie,tylko banda debili i tempakow. Zastanawiam sie gdzie to mozna zglosic, bo przeciez ten ich HO nie moze robic co chce!!!Poza tym dostalismy 2 lata temy informacje,ze do 6 miesiecy zostanie rozpatrzony nasz wniosek,wobec tego dlaczego HO nie przestrzega prawa!!!Chetnie bym to zglosila tylko nie wiem gdzie.

Napisz jak cos sie dowiedzialas badz masz jakies nowe informacje.

Pozdrawiam was serdecznie
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:May 08, 2010 - 10:32 PM Post subject: Reply with quote

Hej,
u nas cisza, jesli chodzi o karte rezydenta, ale juz sie tym nie przejmujemy, bo moj maz dostal wyczekiwane papiery i za niecaly rok moze juz zdawac test, by dostac brytyjskie obywatelstwo. Dlugo to wszystko trwalo, ale na szczescie skonczylo sie pomyslnie.
Nie wiem, co Ci doradzic odnosie tej Waszej sytacji i HO- niesamowite jest to co piszesz, podejscie rzeczywiscie niepowazne. Mozliwe, ze oni zgubili i nasze dokumenty i dlatego nie ma odpowiedzi:/
Daj znac, co postanowiliscie zrobic w tej sprawie.
Pozdrawiam i powodzenia zycze.

IwonucciaOffline
Post   Posted:May 09, 2010 - 03:38 PM Post subject: Reply with quote

Witam,
Dziekuje,ze sie odezwalas.Dobrze,ze chociaz wam jakos sie zaczyna ukladac.Czy ja moglabym sie cos wiecej dowiedziec na temat tych papierow,ktore dostal twoj maz???Moze tez bysmy sie mogli starac o cos takiego?? I mam jeszcze jedno pytanie,czy twoj maz status uchodzca???Tzn,czy on tu przyjechal nielegalnie jak wiekszosc kurdow czy przyjechal tu na wizie (studenckiej)??I jesli mozesz napisz cos wiecej,moze my tez mozemy sie starac o te papiery. Prosze cie bardzo,bo ja w koncu chcialabym pojechac do Polski z moim chlopakiem i tam wziasc slub a tak to mamy zwiazane rece.
Prosze jak mozesz o wszelkie informacje

Pozdrawiam Very Happy
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:May 10, 2010 - 07:46 AM Post subject: Reply with quote

Napisze Ci, ale teraz musze juz isc do pracy. Odezwe sie po poludniu. Pozdrawiam

IwonucciaOffline
Post   Posted:May 10, 2010 - 04:52 PM Post subject: Reply with quote

Z gory dziekuje,czekam na informacje od ciebie.

pozdrawiam
Back to top
View user's profile  
cherryOffline
Post   Posted:May 10, 2010 - 06:33 PM Post subject: Reply with quote

Iwona, to jest moj numer GG- 7068067. Napisz do mnie, to pogadamy, bedzie latwiej i powiem Ci wszystko i chcialam tez zadac Ci kilka pytan. Pozdrawiam.

Post new topic Reply to topic
Jump to:  
All times are GMT
Page 1 of 1